Alcoholvrije IPA, Sour of Stout?
Jazeker, er worden tegenwoordig steeds meer varianten bieren zonder alcohol op de markt gebracht. Alcoholvrije en alcoholarme speciaalbieren worden op dezelfde wijze gebrouwen als alcoholhoudende bieren. Ze bevatten uiteraard dezelfde ingrediënten als water, hop, mout en gist. Er zijn verschillende manieren om het bier geen of weinig alcohol te laten bevatten. Vaak worden er speciale gisten gebruikt en die op een lagere temperatuur zijn werk doen. Tijdens het brouwproces worden de suikers in alcohol omgezet, doordat men een lagere temperatuur gebruikt, kan men het alcoholpercentage laag houden. Andere methodes zijn distilleren of filteren van de bieren. Dit houdt in dat na het normale brouwproces de alcohol eruit wordt gehaald.
De kwaliteit van alcoholvrije en alcoholarme speciaalbieren is laatste jaren enorm toegenomen, tegenwoordig hebben deze vrijwel dezelfde smaakbeleving als 'normale' speciaalbieren. Wel zo handig zodat jij met een gerust hart Bob kunt zijn, tijdens de zwangerschap kunt drinken en wakker kunt worden zonder de bekende kater.